Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

tup bebekte beslenme

Tüp bebek tedavisi öncesi, sırası ve sonrasında pek çok faktöre dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Zira doğal yollarla uzun süre bebek sahibi olmaya çalışıp hayallerine kavuşamayanlar için tüp bebek tedavisi umut demektir. Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücreleri vücut dışına alınır ve laboratuar ortamında döllenme gerçekleştirilir. Ardından elde edilen embriyolardan en canlı, sağlıklı ve gebeliğe uygun olan 1 ya da 2 embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. İşte tüm bu süreçte aslında doğal yolla elde edilen gebeliklerdeki aşamalar, tüp bebek uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Uygulamanın yapılacağı tüp bebek merkezinin fiziksel donanımı, tedaviyi gerçekleştiren uzmanın bilgisi, deneyimi tedaviden başarılı bir sonuç alınabilmesinde çok önemlidir. Ancak bunlardan daha önemli olan faktör ise erkeğin spermlerinin ve kadının yumurtasının kalite ve canlılık oranıdır. Üreme hücreleri ne kadar kaliteli, sağlıklı, canlı ve gebeliğe uygunsa başarı oranı da o kadar yüksektir. İşte kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin kalitesi de genetik faktörlere, yaşam koşullarına ve beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Özellikle de tüp bebek tedavisine karar verildikten sonra doktorun önerileri doğrultusunda beslenmek, eğer gerekli görülmüşse diyet uygulamak üreme hücrelerinin ve dolayısıyla da tüp bebek tedavisinin kalitesini artıracaktır.

Tüp bebek tedavisinde beslenme kuralları

  1. Tüp bebek tedavisinde beslenmenin altın kurallarından birisi günlük tüketilen protein miktarını artırmak ve karbonhidrat miktarını da azaltmaktır. Tüp bebek tedavisine karar veren kadınlara yaşamlarındaki protein miktarını tedaviye başlamadan yaklaşık 3 ay öncesinden artırmaları önerilir. Protein ağırlıklı beslenen kadınların transfer sonrasında embriyolarının daha iyi tutunabildiği, gebeliklerinin daha sorunsuz geçtiği ve doğumlarının daha kolay olduğu bilinmektedir.
  2. Tüp bebek tedavisi öncesinden başlanarak günlük tüketilen karbonhidrat oranının azaltılmasının gebelik ve canlı doğum oranını artırdığı bilinmektedir. Zira fazla karbonhidrat tüketimi vücutta fazla miktarda glikoz oluşumuna ve dolayısıyla da yumurta ve embriyoların sağlıksız bir ortamda kalmasına sebep olmaktadır.
  3. Tüp bebek tedavisi öncesinden başlanarak protein, mineral ve Omega 3 bakımında zengin beslenmek önemlidir. Bu bağlamda haftada 2-3 gün balık, kırmızı et geri kalan günlerde de beyaz et tüketilmesi önerilmektedir. Kuru baklagiller, yumurta, fındık, badem ve balık potasyum ve protein açısından zengin olduğu için embriyo kalitesinin artmasında fayda sağlayacaktır. Bununla birlikte C vitamini açısından zengin olan besinlerin tüketimi de vücudun direncini artıracak, hastalıklara karşı kadını daha güçlü hale getirecektir.
  4. Tüp bebek tedavisinin başarılı bir gebelik ve doğumla sonuçlanabilmesinde kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin kalitesi çok önemlidir. İşte bu üreme hücrelerinin zayıflamasına engel olmak, daha da güçlendirmek için tedaviye başlamadan önce sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
  5. Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kişiler pek çok konuda olduğu gibi bebek sahibi olma konusunda da zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Zira vücuttaki tüm organların sağlıklı çalışabilmesi için öncelikle sağlıklı beslenmek, vücudun yağ ve kas dengesini korumak gerekmektedir.
  6. Doğal yolla elde edilen gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde de tedaviye başlamadan öncesinde anne adayının folik asit kullanmaya başlaması önerilir. Bu bağlamda hem doktorun reçete ile yazdığı folik asit ilacı hem de doğal yoldan folik asit alabilmek için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem ve baklagiller sıkça tüketilmelidir.
  7. Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddeler tüm vücuda olduğu gibi üreme fonksiyonlarına da zarar vermektedir. Bu maddelerin sperm ve yumurta kapasitesini azalttığı, hücreleri öldürdüğü pek çok araştırmanın sonucuyla sabittir. Bu sebeple doğal yolla ya da üreme yardımcı tedavi yöntemlerle bebek sahibi olmaya karar verenlerin en az 3 ay öncesinden bu alışkanlıklarını bırakış olmaları gerekir.
  8. Tüp bebek tedavisinde beslenme denilince su tüketimi de asla unutulmaması gereken bir husustur. Su tüm metabolizmanın sağlam ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğundan kadın, ne kadar sağlıklı beslenirse beslensin su eksik olduğunda suyun yerini başka her hangi bir besin tutamaz. Bu sebeple tedavi öncesinden başlanarak günde 2,5 litre su içmeyi alışkanlık haline getiren kadınların tüp bebek tedavisinde başarı elde etme ihtimallerinin daha yüksek olduğu söylenebilir.
  9. Tüp bebek tedavisinde sağlıklı beslenmek çok önemli olduğundan çay, kahve, asitli, kolalı içecekler tüketilmesi tedavinin sonucu açısından kesinlikle zararlıdır. Günde bir Fincan çay haricinde diğer hazır içeceklerin tüketilmemesi tavsiye edilir.
  10. Tüp bebek tedavisinde düzenli ve dengeli beslenmenin yanında düzenli ve yeterli uygu, günlük yarım saat, 1 saat hafif tempolu yürüyüşler tedavide başarı şansını kesinlikle artıracaktır.