Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin bir araya gelip döllenmesi sonucunda oluşan embriyoların anne adayının rahmine yerleşmesi durumu gebelik olarak adlandırılmaktadır. Korumasız düzenli cinsel hayatı olan kadınlar genellikle adet kanamaları geciktiğinde gebelikten şüphe ederler. 1-2 haftalık adet gecikmesi yaşanıp yapılan kan testi pozitif çıktığında kadın gebe olduğunu anlar. Kadın için gebelik onu öğrendiği anda başlamaktadır.

Ancak aslında gebelik en son adet kanaması görüldüğü dönemden itibaren başlamaktadır. Kadının tam olarak ne zaman yumurtladığı bilinemeyeceği için en son adet günlerinde yumurtladığı ve döllenmenin gerçekleştiği düşünülür. Hamileliğin, döllenmenin son adet tarihini başladığı günden 15 gün sonrasında meydana gelme olasılığı göz önünde bulundurulur. Ancak burada altı çizilmesi gereken husus gebelik haftası hesaplanırken en son adetin bittiği gün değil, başladığı günün önemli olduğudur.

Tüm bunlardan yola çıkılarak kadının hangi gün yumurtladığı bilinemez ve dolayısıyla da adet gününe göre hesaplanan gebelik haftası değil de, ultrason muayenesinde doktorun tespitine göre hesapladığı hafta önemlidir.

Gebelik hafta olarak mı hesaplanır, ay olarak mı?

Gebeliğin ne kadarlık olduğunun anlaşılması için ay bazında değil de, hafta bazında hesaplama yapılır. Zira bir ay tam olarak haftalara bölünemez. Bir hafta 7 gün, 4 hafta ise 28 gündür ve bir ay 30 ya da 31 gün sürdüğü için diğer aya ulaşmaya 2-3 gün kalmaktadır. Bu bakımdan gebelikte ay hesabı kişiler tarafından yanıltabilmekte, hafta hesabı daha doğru sonuçlar vermektedir. Normal bir gebelik ortalama 40 hafta sürmektedir. Ancak genellikle doğumlar 38-39. haftalarda gerçekleşmekte ve 40 haftayı dolduran gebeliklere daha az rastlanmaktadır.

Anne adaylarının kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için doktorlar; 4-5 haftalık gebelere 1 aylık, 8-9 haftalık gebelere 2 aylık, 12-13 haftalık gebeliklere 3 aylık, 16-17 haftalık gebeliklere 4 aylık hamile demektedirler. Bunun devamı olarak 20-21 haftalık gebeliklere 5 aylık, 24-25 haftalık gebeliklere 6 aylık, 28-29 haftalık gebeliklere 7 aylık, 32-33 haftalık gebeliklere 8 aylık denilmektedir. Gebelikte 36 hafta bittiğinde 9 aylık, 40 hafta bittiğinde ise 9 ay 10 günlük gebelik gerçekleşmiş, doğuma ulaşılmış olur.

gebelik-haftasi-nasil-hesaplanir-2

Negele tekniği ile gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Gebelik haftası hesaplanırken genellikle Negele tekniği kullanılmaktadır. Bu yöntemde de yine kadının en son adet kanamasının başladığı gün baz alınır. Negele yönteminde kişinin en son adet kanamasının başladığı güne 7 gün eklenir, bu tarihten 3 ay geriye gidilir ve elde edilen tarihe 1 yıl eklenir. Örneğin kadının son adet tarihinin ilk günü 20 Nisan 2015 olsun, buna 7 gün eklenir ve 27 Nisan 2015 olur, ardından da 3 ay geriye gidilir ve 27 Ocak 2015 günü bulunur. Bu tarihe de 1 yıl eklenir ve doğumun 27 Ocak 2016 tarihinde gerçekleşeceği düşünülür.

Bahsi geçen gebelik haftaları hesaplamalarının hemen hepsi bir önceki adet kanamasının tarihine göre gerçekleşmektedir. Bu bakımdan hesaplamaların doğru ya da yakın çıkabilmesi için kadının normalde çok düzenli bir şekilde adet görüyor olması gerekmektedir. Ancak normalde çok düzenli olarak adet gören kadınların da zaman zaman adet kanamaları gecikebilmektedir. Bu sebeple adet gününe göre yapılan gebelik haftası hesaplamalarının kesin sonuç verdiğini söylemek doğru olmayacaktır. Ancak bu konuda doktorun ultrason görüntülerine göre yaptığı tespit en akıllıca hesaplama olacaktır.

Erken doğum ve gün aşımı (günü geçmiş gebelik) nedir?

Normal şartlar altında 24 ve 37 haftalar arasındaki doğumlara erken doğum (preterm doğum) adı verilmektedir. Ancak 24-30 haftalar arasındaki doğumlarda bebeğin yaşama ya da sağlıklı olma imkanı düşüktür. 34-37 haftalar arasındaki erken doğumlarda ise bebek yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirebilecek kadar gelişmiştir. Çoğu zaman birkaç günlük müşahede altında tutulduktan sonra bebek eve götürülebilmektedir. Zaten 37 haftadan sonra gerçekleşen tüm doğumlar zamanında gerçekleşmiş olarak kabul edilmektedir.

Bir gebeliğin 38-40 haftalar içinde doğumla sonuçlanması en beklenir ve en doğal kabul edilir durumdur. 37 haftadan önce ya da 41 haftadan sonra gerçekleşen doğumlarda ise bir sorun yaşanma ihtimali söz konusudur. 41 hafta bittiği halde gerçekleşemeyen doğum; gün aşımı, günü geçmiş gebelik olarak adlandırılır. Doktorun düzenli olarak takip ve kontrol ettiği gebeliklerde, bir sorun gözlenmiyorsa 42. haftaya kadar beklenir ve kendiliğinden olmazsa doktor yardımıyla doğum gerçekleştirilir.