Doğum Kontrol Yöntemleri

doğum kontrol yöntemleri

İstenmeyen gebeliklerden korunmak için mutlaka kişiye uygun bir doğum kontrol yöntemi tercih edilmelidir. Gebelik oluştuktan sonra istenmeyen bir gebeliğin tahliye edilmesi ya da uygun olmayan bir zamanda doğum yapmak çiftler için daha zor olabilmektedir. Bu sebeple mutlaka bir kadın doğum uzmanı İle beraber uygun doğum kontrol yöntemleri tercih edilmelidir.

Gebelikten doğal koruma yöntemleri

  • Takvim yöntemi

Takvim yönteminde yumurtlama günleri esas alınır. Yumurtlama gününde 7-10 gün süreyle cinsel ilişkiye girmemek, doğal koruma yöntemlerinden biridir. Bu doğal koruma yöntemini tercih ederken dikkat edilmesi gereken yumurtlama zamanının olabildiğince tam tespit edilmesidir. Bunun dışında yumurtlama dönemi haricinde de gebelik riski olduğu unutulmamalıdır.

  • Geri çekme yöntemi

Geri Çekme yöntemi bir doğum kontrol yöntemi değildir. Ancak yaygın olarak kullanılmaktadır. Geri çekme yöntemi ile gebelik riski oldukça yüksektir.

Bariyer yöntemler

Bariyer yöntemler spermisidler ile rahim içine girmesini engeller ve bu sayede istenmeyen gebeliklerin önüne geçilir.

  • Erkek prezervatifi

Yaygın olarak kullanılan ve gebelikten korunma başarısı oldukça yüksek olan bir yöntemdir. Ereksiyon halindeki penisin başına vajina ile temasta bulunmadan takılmalıdır. Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar engellemesi sebebiyle en çok önerilen korunma yöntemlerinden biridir.

  • Kadın prezervatif

Kadın prezervatifleri yaygın olarak kullanılmamaktadır. Kullanışı olmaması sebebiyle ve uygulanma metodunu yanlış olması riski sebebiyle gebeliğe yol açabilir. Ancak doğru kullanımı gebelikten yüksek ölçüde korumaktadır.

  • Spermisidiler

Spermleri öldüren ve bu sayede hamileliği engelleyen spermisidler; jel, köpük ya da fitil formunda olabilir.

  • Diyafram

Diyaframlar spermisidlerle beraber kullanılmaktadır. Esnek hakkı şeklinde olan spermisidler, rahim ağzını kapatarak gebeliği engeller.

  • Servikal başlık

Küçük boyutta olan servikal başlıklar sperm öldürücü içermektedir. Serviks ağzını kapatma özelliği ile hamileliği engel olmaktadır.

  • Spiral

Rahim içi araç olarak da bilinen spiral içerisinde hormon ya da bakıp içerebilmektedir. Doktor tarafından ufak bir cerrahi işlemle takılan ve gene doktor tarafından cerrahi bir işlem ile çıkartılan spiraller döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesini engeller.

doğum kontrol yöntemleri nelerdir

Hormonal yöntemler:

Hormonal yöntemler; östrojen ve progesteron hormonları içeren gebelikten korunma yollarıdır. Yumurtlamayı engeller, servikal mukusun kalınlaşmasına yardım eder ya da rahim içi dokusunun yapısını bozar. Bu sayede hamileliği engeller.

  • Doğum kontrol hapları

Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron içeren haplardır. Her gün düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.35 yaşından fazla olan ve sigara kullanan kadınlara önerilmemektedir.

  • Üç aylık iğneler

Üç aylık yineler, üç ayda bir kalçadan enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadırlar. Progesteron içeren üç aylık iğneler gebelikten yüksek oranda korum özelliğine sahiptir.

Aylık iğneler aylık iğneler östrojen ve progesteron hormonlarını içermektedir. Her ay bir defa kalçadan enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Gebelikten koruyuculuğu oldukça yüksektir.

  • Cilt altı implantlar

Cilt altı implantlar, ön kol derisi altına uygulanmaktadır. Üç yıl süreyle koruma sağlamaktadır. Progesteron hormonu salgıladığı için hamileliğe engel olur.

  • Vajinal halka

Türkiye’de bulunmayan vajinal halka, vajina içerisine uygulanır.3 haftalık bir koruma özelliği vardır. Hormon salgılaması ile hamileliği engeller.

Kısırlaştırma yöntemleri:

  • Erkek Sterilizasyonu

Sperm kanallarının bağlanmasıyla uygulanmaktadır. Toplum arasında vazektomi olarak da bilinir.

  • Kadın sterilizasyonu

Toplum arasında tüpler bağlanması olarak dinlen kadın Sterilizasyonun da laparoskopi ile tüpler bağlanır. Bu sayede sperm geçişi engellenerek istenmeyen gebeliklerin önüne geçilir.