Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler

Spermlerin seçimi için IMSI yöntemi nedir?

Tüp bebek tedavisinde, mikroenjeksiyon ile alınan spermler, özel bir mikroskop altında seçilir ve en iyi olan spermler, yumurta hücresine enjekte edilir. Bu işlem sırasında en önemli noktalardan biri, sperm hücresinin baş ve kuyruk kısmının düzgün olmasıdır.

Klasik yöntemde kullanılan mikroenjeksiyon uygulamasında spermler yalnızca 400-600 kat büyütülmektedir. Ancak günümüzde kullanılan IMSI yöntemi ile sperm hücrelerinin 8000 kat büyütülmesi mümkündür.Bu sayede sperm morfolojisi daha net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. IMSI yöntemi; yalnızca başarılı, deneyimli ve bu konuda uzman embriyologlar tarafından uygulanmalıdır. Daha sağlıklı sperm seçimi, tedavide şansın artmasını sağlayacaktır.

Laboratuar koşullarında embriyolar nasıl takip ediliyor?
Tüp bebek tedavisinde alınan yumurta ve sperm hücreleri döllendirildikten sonra embriyolar laboratuar şartlarında muhafaza edilir. Bu aşama, tüp bebek tedavisindeki en hassas aşamadır. Embriyoların saklandığı kültür ortamının anne rahmine benzemesi ve embriyoların dış ortamla temas kurmaması, oldukça önemlidir.

Eskiden embriyoların saklandığı inkübatör adı verilen ortamlarda embriyoların durumunu kontrol etmek için, embriyolar dışarı çıkarılmakta idi.Bu sebeple de embriyolar dış ortama maruz kalarak bozulabilmekteydi. Günümüzde ise bu ortamlar tamamen kameralı ve teknolojik sistemlerle donatılmıştır.

Bu sayede embriyolar dışarı çıkartılmadan, günün her dakikası izlenebilmektedir. ‘Embriyoskop’ adı verilen‘Dinamik Embriyo Takip Sistemi’ ile hem en iyi koçularda embriyolar saklanırken hem de devamlı gözlem altında oldukları için hangi embriyonun büyüme potansiyelinin daha fazla olduğu anlaşılmış olmaktadır. Embryoskop bize daha önceleri fark edemediğimiz bir çok gelişimsel problemleri de saptayabilmektedir.

tup-bebek-tedavisinde-son-gelismeler-2
Embriyoların genetik yapısı daha iyi nasıl anlaşılır?
Embriyolar, birbirlerine benzer hücrelerden oluşmaktadır. Tedaviden sonra elde edilmiş bütün embriyolar, aynı kalitede değildir fakat incelenmedikleri taktirde ayrıt edilmesi oldukça zordur.
Her embriyonun genetik yapısı ve kromozom sayısı farklıdır. Özellikle de ileri yaş hamileliklerinde kromozom sayılarındaki problemlerde artış gözlemlenmektedir.

Günümüzde embriyoların genetik yapıları PGD adı verilen yöntemle değerlendirilmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıpları, başarısız tüp bebek tedavileri ve ailede kalıtsal bir rahatsızlık olduğunda uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu yöntem 23 kromozom sorunun da hepsini incelemekte yetersiz kalmaktadır.

Bu sebeple de ‘Komparatif Genetik Hibridizasyon (CGH)’ adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntem sayesinde tüm kromozomlar araştırılabilmekte ve genetik yapısı sağlıklı olan embriyolar daha kolay ayırt edilebilmektedir. CGH özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı durumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde her gün iğne olmaktan kurtulmak mümkün mü?
Tüp bebek tedavisinde anne adayından daha fazla yumurta elde etmek amacıyla ilaç tedavisine başlanmaktadır. Bu sayede daha fazla embriyo elde edilebilir ve gebelik şansı artabilmektedir.
Fazla sayıda embriyo elde edilmesi durumunda ise embriyolar dondurularak saklanabilir ve ikinci bir çocuk isteminde, hasta tüp bebek aşamalarına başlamadan çocuk sahibi olabilir.

İlaç kullanımı sağlanamayan hastalarda ya da ilaç kullanımının sakıncalı olduğu hastalarda ilaçsız tüp bebek yöntemleri denenebilmektedir. Günümüzde kullanılan ilaçlar, ciddi ve kalıcı yan etkilere sahip olmamakla beraber, eski zamanlara kıyasla da oldukça azdır.