Tüp Bebek Tedavisi Tutmama Nedenleri Nelerdir?

Tüp Bebek Tedavisi Tutmama Nedenleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, en başarılı yardımcı üreme yöntemi olsa da başarı şansı yüzde yüz değildir. Bu sebeple de çeşitli durumlarda tüp bebek tedavisi başarısız olabilir yani tüp bebek tedavisi tutmayabilir. Bunun birçok sebebi olabilir.

  • Rahimde Karşılaşılabilen Sorunlar

Anne adayının rahmi çeşitli durumlarda gebelik için uygun olmayan koşullarda olabilir. Özellikle de rahim iç duvarının etkilenmesine yol açan koşullar, embriyonun rahme tutunmasına ve orada gelişmesine izin vermeyebilir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisi tutmayabilir. Rahmin embriyonun tutunması için uygun olup olmadığına ERA testi ile karar verilebilmektedir. Bununla beraber; geçmişte geçirilmiş operasyonlar, kazalar, kürtaj gibi işlemler, sezaryen gibi işlemler de rahmin tutunma koşullarını olumsuz etkileyebilir.

  • Embriyo Transferinde Yaşanan Sorunlar

Anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri yani yumurta ve sperm hücresi laboratuar ortamında döllendirilir. Ardından embriyolar kültür ortamında 3-5 gün bekletilir ve anne adayının rahmine transfer için hazırlanır.  Fakat embriyoların muhafaza edildiği kültür ortamının yetersiz olması, embriyo  transferi sırasında ekibinin tecrübesizliği ya da özensizliği sebebiyle yapılan hatalar, transfer kaynaklı olarak tüp bebek tedavisinde başarısızlığı getirebilmektedir.

Embriyonun kültür ortamının yeterli ve sağlıklı olmasına rağmen, transferin kurallarına uygun şekilde yapılmaması tedavinin tutmamasına yol açmaktadır. Embriyonun rahimde gelişmesi ve sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için rahme tutunması şarttır. Fakat tutunmanın gerçekleşmemesi ya da yanlış bir alana tutunması neticesinde dış gebelik oluşması, tüp bebek tedavisinde başarısızlık sebepleri arasındadır.

  • Anneden Kaynaklanan Sorunlar

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adayı tıbbi geçmişleri hakkında doktora dürüst olmalıdır. Geçirilen cinsel hastalıklar, enfeksiyonlar ya da cinsel ilişki kaynaklı sorunlar doğru ve açık olarak anlatılmalıdır. Bu bilgiler ve yapılan muayene-tetkikler sonucunda anne adayına uygun olarak ilaçlar ve dozlar hazırlanır. Bu ilaçlar düzenli olarak, aksatılmadan ve saatinde kullanılmalıdır. Doktor talimatlarına uyulmaması, tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilir.

  • Bakteri ve Enfeksiyonlar

Vajina, dış faktörlere erkek cinsel organından daha açıktır. Bu sebeple de enfeksiyon riski kadınlarda daha fazladır. Tüp bebek tedavisi esnasında enfeksiyonel bir hastalık kapmak, tedavinin başarısız sonuçlanmasına yol açabilir. Bu sebeple de anne adayları tedavi süresince kişisel hijyenine önem vermelidir.  Şayet vajina ve rahim sağlığı hakkında şüphe söz konusu ise, hasta çekinmeden bu şüphesini doktora anlatmalı ve erken dönemde gerekli tedbirler alınmalıdır.

  • Baba Adayı Kaynaklı Sorunlar

Tüp bebek tedavisinde baba  adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir. Bu sorunların büyük bir kısmı tüp bebek tedavisi ile çözülebilse de, genetik kaynaklı sorunlarda tedavi söz konusu olamayabilir.

Tüp bebek tedavisi tutmazsa ne yapılmalı?

Tedavinin başarısız olması durumunda çift ilk olarak tüp bebek merkezinden başarısızlık sebeplerinin araştırılması istenmelidir. Bunun sonucunda ayrıntılı tetkik, muayene ve kontroller yapılmalı, başarısız tüp bebek tedavisinin her aşaması gözden geçirilmelidir. Bu sayede neden başarısızlık meydana geldiği tespit edilebilir. Başarısızlık sebebi tespit edilince uygun tedavi yöntemleri ile yeniden tüp bebek tedavisi denenebilir. Bu sayede başarı şansı da artacaktır.