Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kısırlık, bir sene planlı bir şekilde ve korunmadan yaşanan cinsel ilişki sonucunda bebek sahibi olamayan veya tekrarlayan düşük ile neticelenen gebelik sorunlarının yaşanması durumudur. Ülkemizde kısırlık problemi ile karşılaşma oranı yaklaşık %15’tir. Çocuk sahibi olan ebeveynlerin gebelik oluşması ile ilgili baba adayı ve anne adayına ait herhangi bir problem söz konusu olmadığı halde, düzenli cinsel ilişkiye rağmen her ay gebe kalabilme olasılığı yalnızca %25’tir. Bir yılın sonrasında toplumda çiftlerin %80’inde gebelik oluşabilmekte, fakat %15’i kısırlık grubu içinde yer almaktadır.

Genellikle gebelik oluşumu sağlayamayan adayların yaklaşık oranla %40’ında baba adayı nedenli faktör rol oynamaktadır. %15 adayda ise, anne adayına ait yumurtlama, diğer %15 adayda yine anne adayına ait olan rahim ve tüpler ile ilgili problemler neden olmaktadır. %30 ila %40 adayda da hem baba hem de anne adayına ait sorunlar birlikte rol oynamaktadır. %15 adayda ise kısırlığın sebebi belirlenememektedir ve açıklanamayan kısırlık olarak adlandırılan bu vaka görülmektedir.

Tıp bilimi son yıllarda yardımcı üreme yöntemleri ile ilgili yaptığı gelişmeler ışığında kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin bebek sahibi olmaları için tedavi imkanları sunmaktadır. Bu tedavilerdeki başarı oranını arttırmak için de çalışmalar hala devam etmektedir. Tüp bebek tedavisi de yardımcı üreme yöntemlerinden birisidir.

Peki, kısırlık problemi olan çiftin yönlendirildiği tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Dilerseniz konu başlığımız olan bu soruya yanıt verelim:

  • Tüp bebek tedavisinin süresi tercih edilen tedavi yöntemine göre değişebilmektedir.
  • Uzun protokoller yaklaşık olarak 45 günde tamamlanmaktadır. Kısa protokol de ise yaklaşık olarak 18 günde tamamlanmaktadır.
  • Bu 45 günlük sürenin ilk 30 günlük evde ilaç tedavisinin yapıldığı ön hazırlık kısmı olmaktadır.
  • Bu sürenin sonrasında yeni adet döneminde yumurtalıkların uyarılması süreci başlamaktadır ve yaklaşık olarak 10 gün devam etmektedir.
  • Bu aşamanın devamında yumurta toplama, yumurtaları dölleme ve döllenen embriyoları transfer etme işlemleri gerçekleştirilir.
  • Transferden 12 gün sonra kanda gebelik hormonu testine bakılır.
  • Kısa protokolde ön hazırlık dönemi olmadan direk yumurtalıkların uyarılması işlemine geçilir. Diğer aşamalar uzun protokolün aynısıdır.

Tüp bebek tedavisine adet döngüsünün gerçekleştiği ilk gün 1. gün kabul edilip, 2. veya 3. gün başlanır. Öncelikle yumurtalık rezervi ultrasonografi vasıtasıyla ile değerlendirilir. Daha önceki süreç içeresinde yapılmamış ise hormon tahlilleri ve sperm analizi yapılır. Yapılan hormon tahlilleri aşılama tedavisi için sorun teşkil etmezse rahim filmi ile tüplerin açıklık durumu değerlendirilir.

Pek çok anne ya da baba adayı yoğun iş hayatı nedeniyle ya da tedaviye şehir dışında bir klinikten dahil olacağı için tüp bebek tedavisinin ne kadar sürede biteceğini merak eder. Ayrıca çocuk hayallerine bir an evvel kavuşmak isteyen anne ve baba adayları için bu sürecin en kısa sürede bitmesini de beklemektedir. Ancak tüp bebek tedavisi sabır ve biraz zaman gerektiren bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavisi tek değil 6 aşamadan oluşan bir tedavi sürecidir. Her aşama kendi içinde detaylar içermektedir. Sürecin uzun olması tedavinin başarı ile neticelenmesini sağlamak içindir. Çünkü tedavideki her aşama başarılı neticeye giden yolda ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sebeple anne ve baba adaylarının sabırlı olmaları gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi anne ve baba adayını içine dahil eden bir tedavi yöntemi olsa da uygulamaların sadece 2 aşamasında baba adayına ihtiyaç duyulmaktadır. Tüp bebek tedavisinin diğer aşamalarında hep anne adayı ön plandadır.

Baba adayı, tüp bebek tedavisinin süresi konusunda anne adayına oranla daha rahattır. Çünkü baba adayı sadece ilk muayenede ve döllenme aşamasında yani tüp bebek tedavisinin 4. aşamasında tedavi sürecine dahil olmaktadır. Anne adayı ise ön muayeneden itibaren tüp bebek tedavisinin tüm aşamalarında başroldedir. İstisnai durumlar harici tüp bebek tedavisinin hiçbir aşamasında hastanede yatışa ihtiyaç duyulmaz. Tüp bebek tedavileri ayakta ve hastaneye gelip giderek yapılan bir uygulamadır. Anne ve baba adaylarını çocuk sahibi olma hayallerine kavuşturma yönünde yardımcı olan tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak bir aylık bir sürede tamamlanır.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları:

  • BİRİNCİ AŞAMA: İlk muayene ve anne-baba adayının incelenmesi
  • İKİNCİ AŞAMA: Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta elde etmek
  • ÜÇÜNCÜ AŞAMA: Yumurta toplama uygulaması (OPU)
  • DÖRDÜNCÜ AŞAMA: Döllenme (IVF veya ICSI yöntemi)
  • BEŞİNCİ AŞAMA: Embriyonun rahim içine aktarımı
  • ALTINCI AŞAMA: Kanda gebelik testinin yapılması