Tüp Bebek Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular

Tüp bebek tedavisi günümüzdeki en etkili kısırlık tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar son dönemde tüp bebek tedavisi ile ilgili olumsuz haberler medyaya yansısa da kısırlık tedavisindeki yerini ve önemini değiştirmiyor. Bu uygulama birçok bilinmeyeni de beraberinde getirmektedir. Genellikle aynı aşamalardan ve uygulamalardan oluşsa da merkezlere göre küçük değişiklikler görülebiliyor. Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen ve hastaların mutlaka bilmesi gereken bir kaç faktör vardır, bu yazımızda en çok merak edilen ve sorulan soruları kısaca inceleyeceğiz.

Aşılama tedavisi nedir?

Tüp bebek uygulamadan önce yapılan bir tedavi yöntemidir. Rahim kanallarında eğer bir tanesi açık ise ve spermlerle alakalı bir sorun yoksa aşılama tedavisi uygulanır. Eğer bu tedavi yöntemi dört kere yapılmış ve sonuç alınamamışsa tekrar denemenin bir faydası olmaz. Aşılama tedavisinde kullanılacak spermin yıkanması gerekir. Aksi takdirde aşılama yapılamaz.

Tüp bebek ve mikroenjeksiyon aynı mıdır?

Tüp bebek uygulanacak işlemlerin genel adıdır. Mikroenjeksiyon ise laboratuvarda yöntemlerinde kullanılan teknik adıdır. Tüp bebek uygulaması mikroenjeksiyon yöntemi ile de yapılabilir.

Tüp bebek ne zaman yapılır?

Aşılama tedavisi ile bir sonuç alınamamışsa, rahim kanalları tamamen kapalı ise, erkekte azospermi varsa ve kadın yaşı ilerlemişse tüp bebek tedavisi uygulanır.

Tüp bebek için ne zaman başvurulur?

Araştırmalar yapıldıktan sonra başvurulan merkez muayene ve tetkikleri yaparak tedaviye başlar. Yapılan gözlemler en çok açıklanamayan kısırlık tanısı konulan hastaların başvurduğunu gösteriyor. Öncelikle her kısırlık karşısında tüp bebek tedavisi önerilmez, bazen daha kolay tedavilerle kısırlık ortadan kalkabilir, önemli olan tedaviyi yapan doktorun teşhisi ve tutumudur.

Tüp bebek programlarının süresi ne kadardır?

Hastanın muayenesi ve laboratuvarda yapılacak işlemlerin en uzun süreni 1,5 aydır. En kısa süreni ise 15 – 20 gündür.

Erkeğin ilaç tedavisi ile sperm sayısı artar mı?

İlaç tedavisi ile sperm sayısı artan erkek sayısı oldukça düşüktür. Azospermi tedavisinde ilaç ile sonuç alınamaz. En etkili yöntem tüp bebek yöntemidir.

Erken menopoz nedir? Tüp bebek uygulanır mı?

Kadının adet görmesi eğer 35 yaşından önce kesilmişse buna erken menopoz denir. Bu tür hastalar için mutlaka jinekolojik tetkikler yapılmalıdır. Çocuk isteği ile başvuran hastalarda ilaç tedavisi denenerek yumurta geliştirme yapılabilir. İlaç tedavilerinden sonra yumurta geliştirme başarısız olursa tüp bebek tedavisi bir kere denenebilir.

Erken yaşlarda menopoza giren kadınlarda tüp bebek tedavisi bazen başarılı olabilir. Ancak hasta önceden tüm ihtimallerden haberdar olmalıdır.

Daha önce 3 veya daha fazla tüp bebek tedavisi cevap vermemiş ise hastalara nasıl davranılmalı?

Birden fazla denemede tüp bebek tedavisi başarılı olmamışsa hastaların yeniden değerlendirmeye alınmalarında fayda vardır. Tedavi aşamasında ilave testlerin yapılması gerekebilir. Yapılan değerlendirmeler sonunda hastaya yapılacak tedaviye karar verilir.

Tüp bebek uygulamasında kullanılan ilaçların yan etkileri var mı?

Uygulamada kullanılan hiçbir ilacın kalıcı yan etkisi yoktur.

40 yaş ve üzeri kadınlarda kısırlık oranı nedir?

Her kadının çocuk istemesi ve doğurması en doğal hakkıdır. 40 yaşını geçmiş kadınlarda çocuk sahibi olabilme olasılığı genç yaşlara göre oldukça düşüktür. Bu yaş sınırında ki hastalara klasik tedavi yöntemlerini fazla uzatmamak en mantıklı olanıdır. 40 yaş ve üstü kadınlarda tüp bebek tedavisinin başarı oranı %20 seviyelerini geçmez.

Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerin sağlığı ile ilgili riskler var mıdır?

Normal yollarla doğan bebekler ile tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerin arasında hiçbir fark yoktur. Dolayısıyla tüp bebek ile doğan bebeklerin sağlıksız doğma oranları normal yolla doğan bebekler ile aynıdır.