Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılan Sorunlar

Tüp bebek tedavilerinin uygulandığı her hastadan aynı yanıt alınamayabilir. Tüp bebek tedavisi esnasında karşılaşılan bir takım sorunlardan dolayı, uygulanan tüp bebek tedavisi sona erdirilebilir. Bunun haricinde folikülün oluşmaması da, tüp bebek tedavisini sona erdiren bir başka sebeptir. Yumurtalara aşırı miktarda verilen uyarıcı ilaçlarda tüp bebek tedavisini iptal ettiren etkenler arasında sayılmaktadır.

Çeşitli sebeplerden dolayı tüp bebek tedavisinin sona erdirilmesinin ardından, çiftler tekrar değerlendirmeye alınarak tüp bebek tedavisine tekrar başlanabilir. Yeni uygulanacak olan tüp bebek tedavilerinde aynı sorunlarla tekrar karşılaşılmayabilir.

Tüp bebek tedavisinin uygulandığı çiftler için tedavinin başarısızlıkla sonuçlanması maddi ve manevi açıdan çifti olumsuz yönde etkileyen bir sebeptir.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere uygulanan tüp bebek tedavisinde karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin uygulandığı bazı çiftlerde karşılaşılan bir takım sorunlardan dolayı tedavi sonlandırılabilir. Bu sorunlar kadına ya da erkeğe bağlı olabilir. Doğru analiz edilen sorunlara çözüm bulunması ile yeniden tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir.

• Anne adayında yumurta olmaması

İleri yaş gurubundaki anne adayının bu durumla karşılaşılabilir.
Tüp bebek tedavisi; yumurta kapasitesinin az olması, foliküller yeteri derecede olgunlaşsa dahi yumurtaların toplanması aşamasında yumurta elde edilemeyişi sorunlarına bağlı olarak sona erdirilir.

• Döllenmenin olmaması

Sağlıklı yumurta ve sperm kullanılmasına karşın embriyo elde edilemeyebilir. Meniden elde edilen spermlerin yumurtaları dölleme başarı oranı % 75’tir. TESE yöntemi sayesinde elde edilen spermlerin yumurtayı dölleme başarı oranı % 55’tir.

• Embriyo transferi esnasında yaşanan sorunlar

Rahim yapısında karşılaşılan bozukluklar sebebiyle embriyo transferi işleminin gerçekleştirilememektedir. Bu sorun varlığı durumunda gebelik elde etme başarı oranı oldukça düşmektedir.

• Hiç spermin bulunmaması

TESE yöntemi kullanılsa dahi her erkekte sperm hücresine rastlanamayabilir. Spermin elde edilemediği koşulda tüp bebek tedavisi sonlandırılır.

• Gebelik testi öncesinde kanama olması

Gebelik testinden önce kanamanın görülmesi, gebeliğin olmadığı ifade edeceği için tüp bebek tedavisi sona erdirilir.

• Yumurtaların aşırı uyarılması

Bu sorun tüp bebek tedavisinde sıklıkla genellikle polikistik over hastalarında rastlanır. Yumurtaların aşırı uyarıldığı takdirde ilaçlar azaltılmalıdır ve ilaç kullanılmasına bir süre mola verilmelidir. Yanı sıra pıhtılaşma sorunları, nefes almada zorlanma, karında ağrı ve şişkinlik, yumurtalıklarda aşırı büyüme, idrar azalması, göğüs boşluğu ve karın bölgesinde sıvı toplanması gibi bulgulara yumurtaların aşırı uyarılması durumunda rastlanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinin sorunlar nedeniyle sona erdirilmesi halinde;

Çiftler için bin bir umutla başlanan tüp bebek tedavisinin sonlandırılması durumu üzücü olabilir. Ancak tüp bebek tedavisinin sonlandırılmasına etki eden sebepler doğru analiz edildiği takdirde bu etkenler için doğru çözüm yolu bulunarak olumsuz etkileri önlenir ve yeniden tüp bebek tedavisine başlanabilir. Tüp bebek tedavisinde başarısız neticelerle karşılaşılması doğaldır. Bu durum diğer tedavi sonuçları ile ilişkili olmayabilir. Çünkü tüp bebek tedavisinde karşılan bir takım sorunlardan ötürü başarısız olunmuşsa diğer tüp bebek tedavisinde bu sorunlar giderilerek elde edilecek olan başarı oranı arttırılacaktır.

Tüp bebek tedavisi öncesi ve esnasında doktor birtakım önerilerde bulunur. Bu tavsiyelere uymak tüp bebek tedavisindeki başarısızlığı başarıya doğru taşımaya yardımcı olacaktır. Tüp bebek tedavisi başlandığı zaman doktor ile hiçbir şekilde iletişimi kesmemek gerekmektedir. Olası bir sorun halinde doktorla irtibat kurulmalıdır. Sorun teşkil edeceği konusunda şüphe duyulan durumlarda da doktora danışılmalıdır.

Tüp bebek tedavisi sırasında olası bir ağrı oluştuğu takdirde alınacak ilaç doktora danışılarak alınmalıdır. Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sürecinde sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Tüp bebek tedavisinde anne adayına verilen birtakım yumurta uyarıcı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar doktorun bilgi verdiği şekilde uygulanmalıdır. Doz aşımı konusunda dikkatli olunmalıdır.

Tüp bebek tedavisi embriyo transferi sonrası anne adayı yorucu aktivitelerden uzak durmalıdır. Spor, yoğun iş temposu ve uzun yolculuk gibi aktiviteler anne adayı ve bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Ve tabi gebelik… Tüp bebek tedavisinde gebelik gerçekleştiği takdirde verilen her bilgi ve öneri dikkate alınmalıdır. Sonuçta anne karnında yeni bir canlı büyüyor ve bu yeni can anneye emanettir. Anne adaylarının bunun bilincinde olarak sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Hijyenine normal gebeliklere göre daha fazla dikkat edilmelidir.

Sonuç olarak tüp bebek tedavisinde ve sonrasında sorunlarla karşılaşmamak adına; doktor muayenelerine zamanında gidilmeli, talep edilen tahliller zamanında yapılmalıdır.