Kısırlık ve Stres

Stres insanı ruhsal tehdit altında hissetmesinden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Stres sadece büyük bir sorun ile karşılaşınca değil küçük bir problemde de yaşanabilir. Stres ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde stresin gebe kalmayı zorlaştırdığı saptanmıştır. Yine bir diğer araştırmada da stres yönetimi konusunda destek alan kadınlarda gebelik oranında artış da gözlenmiştir. Stres faktörü; anksiyete, depresyon, beslenme bozuklukları, kalp hastalıkları ve üreme sisteminde olumsuz etkiler bırakmaktadır ve konumuzda yer verdiğimiz kısırlık sorununa neden olabilmektedir.

Kısırlık sorunu yaşayan çiftler tedavi sürecine başlandığında tedavinin neticesi ile ilgili yaşadıkları heyecan ve kaygıdan dolayı psikolojik olarak etkilenebilir ve strese girebilirler. Stres kısırlık tedavisi sürecinde çiftleri olumsuz etki altında bırakan bir faktördür. Heyecan ve kaygı hisleri normaldir ancak fizyolojimizi etkileyecek boyutta bu duyguları yaşamak ruh sağlığımızı tehdit altında bırakmamalı yani stres durumu meydana gelmemelidir. Sonuçta kısırlık tedavisi neticesinde çiftler, çocuk özlemini dindirebilir ancak sonuç henüz çıkmadan tedavi sonucuna karamsar yaklaşmak gebelik oluşmasındaki başarı oranını düşürebilir. İlk uygulanan kısırlık tedavisi olumsuz sonuçlanabilir ancak kısırlık tedavisi tekrarlanabilir ve bir diğer uygulanan tedavi neticesi başarılı olabilir. Endişe ve karamsarlık hisleri yerine motivasyon bu süreçte stres faktörünün önüne geçilmesi konusunda fayda sağlayacaktır.

Akut stres; kalbin normalinden hızlı atmasına ve kandaki basıncın artmasına sebebiyet verir. Bu durumun bulguları ise: nefes almada zorluk çekilir, eller titremeye başlar, ciltte soğukluk ve nemlenme oluşur. Kronik stres faktörü ise; sürekli stresli olma, depresyon meydana gelmesi, uyku bozuklukları gibi değişimlerin gözlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca vücudun hastalıklarla savaşma gücünü düşürür. Organların daha fazla çalışması haricinde hormonlar ve kimyasalların üretimindeki artışında arka planında stres faktörü bulunmaktadır.

Kısırlığın nedeni stres mi?

Kısırlık stresli bir sağlık problemidir. Bazı çiftlerin birbirleri ve çevresi iletişim sorunu yaşamasına neden olmaktadır. Çünkü çiftler kısırlık tanısı öncesi doğal yolla bebek sahibi olmaya çalışarak umutlarını kaybetmişlerdir.

Kısırlık tanısı ile de uygulanacak tedavi ne derece başarılı olacak ya da olabilecek mi bu sorularla endişe yaşamaktadırlar. Tüm bu yaşananlarda kısırlık vakasının çiftlerin genelini stres altında bırakan bir durumdur denilebilir.

Evet, kısırlık stresli bir sorundur ancak stres kısırlığın kesin nedenidir demek doğru olmaz. Doğru olan stresin kısırlık sebeplerini tetikleyici bir faktör olduğudur. Kadınların aşırı stres altında olması, hormonların düzeylerinde değişimlerin gözlemlenmesine sebep olur. Hormonlardaki değişimde kadın üreme hücresi olan yumurtanın salınımında gecikmeye ya da hiç salınmamasına yol açabilir.

Stresli kadın ve erkeklerde sigara ve alkol kullanma oranı artış göstermektedir. Sigara, alkol gibi kullanımı sonucunda da gebe kalmak zorlaşmaktadır. Sigara; erkeklerde sperm sayı ve kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple erkekler üreme hücreleri olan spermin miktarını ve kalitesini korumak için tehdit altında bırakan sigara ve alkol tüketiminden vazgeçmelidir. Stres ile baş etmek için sigara ve alkol tüketiminden değil psikolojik destek alınmalıdır.

Kısırlık sürecinde kişilerin stresli olmaları normaldir. Önemli olan stresi olumsuz etkiler bırakmayacağı şekilde yönetebilmektir.

Stresin nedeni kısırlık mı?

Kanser ve kalp hastalıkları tedavisi gören kadınlar nasıl stres altında kalıyorsa; kısırlık tedavisi gören aynı stresi yaşamaktadır. Kısırlık tedavisinde çiftlerin yaşadığı stres aynıdır. Kısırlık tedavisi öncesi gebelik oluşmadığı ve kısırlık sorunu saptandığı için stres yaşanırken kısırlık tedavisinde gebelik oluşacak mı? ya da gebelik henüz oluşmadı stresi yaşanmaktadır.

Kısırlık neden streslidir?

Çiftler hayatlarını planlamak isterler çocuk sahibi olmak da bir plan dahilindedir fakat kısırlık sorunu bu planın gerçekleşmesi yönünde engel olan bir faktördür ve çiftler bu sebeple stres yaşamaktadırlar.

Kısırlık tedavisi öncesi muayene ve tetkikler belirli aşamalardan geçmektedir. Bu aşama sonrası tedavi planlamakta ve uygulanan tedavinin de belirli adımları bulunmaktadır. Kısırlık tespitinden tedavisine kadar olan süreç tedavi neticesinin başarılı olabilmesi adına fazla detay içermesinden kaynaklı biraz uzun sürmektedir. Bu süreç çiftlerde stres oluşturabilir. Ayrıca kısırlık tedavisinin başarısız neticeleri sebebiyle tedavinin tekrarlanması çiftleri maddi ve manevi yönden olumsuz etkilenebilir.

Kısırlıkta stresin azaltılması için yapılması gerekenler:

• Kısırlık sorununda eşler birbirine destek olmalıdır.
• Gerekirse danışmanlardan destek alınmalıdır.
• Kısırlıkla ilgili bilgi edinmek için çeşitli mecralardan araştırma yapılmalıdır.
• Yoga, akupunktur, meditasyon gibi yöntemlere başvurulabilir.
• Kafeinli içecek tüketilmemelidir.
• Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.