Aşılama Nedir, Nasıl Yapılır, Kimlere Uygulanır?

Aşılama yöntemi, oldukça basit ve kısa sürede uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir. Uygun çiftlere uygulanması durumunda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir. Aşılama yöntemi kısa tanımı ile, erkekten alınan sperm hücrelerinin uygun koşullarda hazırlanması ve kadının rahmine bırakılmasıdır. Aşılama yöntemi çiftlerin çocuk sahibi olma şanslarını yüzde 20 oranda arttıran bir faktördür.

Aşılama süreci nasıl gelişir?

Aşılama tedavisinden önce çiftlerin doğal yollarla çocuk sahibi olması için 1 sene boyunca beklemesi gerekmektedir. Şayet düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunulmuş ancak gebelik sağlanamamış ise çiftler bunun sebebinin tespit edilmesi için bir uzmana başvurmalı ve aşılamaya uygun oldukları belirlendikten sonra tedaviye başlamalıdır.  Kısa sürede uygulanan aşılama yöntemi, anne adayı için ağrılı ya da acılı bir yöntem değildir.

asilama uygulama sartlari

Aşılamanın uygulanma şartları nelerdir?

Aşılama yöntemi doğal yollarla gebelik sağlayamamış her kadına ya da erkeğe uygulanmaz. Aşılamanın yapılabilmesi için gereken şartlar ise; erkekte sperm hücresi olması ve kadında yumurta üretiminin bulunmasıdır. Bununla beraber iki adayda da herhangi bir şekilde hormonal problemler olmamalıdır. Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulması daha sağlıklı olacaktır.

Aşılama yönteminden önce anne ve baba adayına gerekli test ve tetkikler yapılmaktadır. Çıkan sonuçlara göre çiftin aşılama yöntemi için uygun olduğuna karar verilir. Anne ya da baba adayında ciddi sorunlar mevcut ise tüp bebek tedavisine yönlendirileceklerdir.

Hangi kadınlar aşılama tedavisi görebilir?

Aşılama yönteminin uygulanabilmesi için kadının yumurta hücresinin olması ve hormonal açıdan herhangi bir sorunun olmaması gerekmektedir. Bununla beraber gebeliğin oluşmasına engel teşkil edebilecek rahim anomalilerinin de olmaması oldukça önemlidir. Kadının sağlıklı üreme organlarının olması, yumurtalık üretiminin olması ve hormonal açıdan bozukluğu olmaması gerekmektedir.

Kadında şayet yumurtlama bozuklukları varsa, yumurtalıkların uyarılması için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bununa beraber yumurtalar istenilen sayı ve olgunluğa ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi kullanılır. Ardından aşılama tedavisine başlanır. Fakat, tüplerle ilgili ciddi sorunlar mevcut ise ya da daha şiddetli kısırlık sorunu mevcut ise bu durumda tüp bebek tedavisine geçilmesi önerilebilir.

erkeklere asilama tedavisi

Hangi erkekler aşılama tedavisi görebilir?

Aşılama yönteminde başarıya ulaşmak için baba adayından yeterli sayıda sperm hücresi alınabilmesi gerekmektedir. Baba adayının sperm verebilmesi ve spermlerin iyi kalitede olması oldukça önemlidir.

Bu sebeple de aşılama tedavisinden önce sperm analizi yapılmaktadır. Sperm analizi neticesinde herhangi bir problemin olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Aşılama tedavisinin yapılabilmesi için analiz sonuçlarında herhangi bir sorun bulunmamalıdır. Azospermi rahatsızlığı bulunan erkekte aşılama tedavisinin uygulanması tercih edilmez.

Aşılama yapılmadan önce çiftlerin dikkat etmesi gereken noktalar

  • Aşılama tedavisine başlamadan önce erkek adayın sigara ya da alkol kullanmaması gerekmektedir. Sigara ve alkol sperm sayı ve kalitesini olumsuz etkileyecektir. Bununla beraber erkek adayı ateşli bir hastalık geçirmiş ise, mutlaka doktoruna bilgi vermelidir.
  • Şayet erkek ve kadın aday aşılamadan önce enfeksiyonel bir hastalık atlatmış ise bu konuda da doktora bilgi verilmelidir.
  • Aşılama tedavisi olacak anne adayının genital bölgesine aşılamadan 48 saat önce losyon, krem ya da bunun gibi ürünleri sürmemesi gerekmemektedir. Aşılama tedavisinde kullanılan kremler ya da losyonlar temizlense de mikro boyuttaki maddeler rahme ulaşarak enfeksiyona sebep olabilir.
  • Aşılama tedavisi için seçilecek merkez oldukça önemlidir. Bu sebeple de çiftlerin güvenebileceği bir doktor ve merkezi seçmesi gerekmektedir.
  • Aşılama tedavisi boyunca doktor ve ekibin tüm talimatlarına uyulmalıdır.

Aşılama işlemi süresi

Aşılama işlemi oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır. Birkaç dakika süren aşılama işleminde kadın herhangi bir ağrı ya da acı duymadığı için, aynı gün evine gidebilir. İşlemden sonra merkezde 20 dakika dinlenmesi yeterlidir.

asilama nasil yapilir

Aşılama işlemi nasıl yapılır?

Aşılama uygulaması için kadın vajinal muayene pozisyonuna alınır. Ardından vajinal bölgesine enjektörün rahme ulaşması için gerekli ekipmanlar uygulanır. Gelişmiş enjektör yardımı ile babadan alınana spermler birkaç saniye içinde kadının rahmine yerleştirilir. Böylelikle aşılama operasyonu da tamamlanmış olur.

Aşılama sonrası yaşanabilecek rahatsızlıklarda çiftler ne yapmalıdırlar?

Aşılama tedavisinden sonra yaşanabilecek herhangi bir olumsuz ve beklenmeyen durumda, mutlaka zaman kaybetmeden uzmana haber vermek gerekmektedir.